Martine uit Kaprijke geeft haar kennis en liefde voor kruiden door

“De levenshouding om zelf dingen te maken van planten en kruiden, om zelf dingen te doen, die wil ik zo graag doorgeven aan kinderen. Met respect voor en in verbinding met de natuur.”


Martine Van Huffel is herboriste, docente en verhalenvertelster. Drie metiers die ze gepassioneerd samenweeft in haar lessen, workshops, boeken en ook gewoon in gesprekken. Met haar levendige kennis, nieuwsgierigheid en ervaring neemt ze je mee op inspirerende en bochtige tochten. Naar kruiden- en abdijtuinen te lande, naar Mont Vireux en de Drôme (in Frankrijk), naar Zanzibar en Canada. Al is ze al 35 jaar verankerd in Kaprijke.
Ze is twintig jaar docent in diverse herboristenopleidingen en geeft kruidenlezingen en -workshops aan volwassenen. Iets wat ze nog altijd heel graag doet. Al verlegt ze het zwaartepunt van haar werk nu naar kinderen. Ze wil kinderen zo graag het belang van kruiden en bomen tonen, hun verwondering aanwakkeren en hen warm maken voor ontdekkingstochten en zelfredzaamheid, ‘omdat ik denk dat je een sterker mens wordt als je veel weet over de wereld van planten’, zoals Martine schrijft in haar eerste kinderboek Leni’s kruidenboek.


“Als mijn oudste kleindochter zich pijn heeft gedaan, vraagt ze: heb je daar geen kruid voor? Fantastisch! Daar word ik echt blij van.”


Van grootmoeder op kleinkinderen

‘Mijn grootmoeder wijdde me in in de kruidenwereld. Als ik iets mankeerde, dan keek ze in ‘Mon herbier de santé’ van Maurice Mességué en gebruikten we kruiden. Het was het begin van mijn interesse en fascinatie voor kruiden, die zich stapje voor stapje verder ontwikkelden. Planten zijn het begin en einde van alles, zonder planten is er geen leven. Zowel medicinaal als qua voeding hebben ze zoveel te bieden. Maar men is veel vergeten. Tegen mijn cursisten zeg ik vaak: als je ooit schikt te verdwalen, zorg dan dat je weet hoe je jezelf kan verzorgen en dat je weet welke planten eetbaar zijn, zodat je voldoende nutriënten hebt.’

Martine vindt het heerlijk en belangrijk om haar kleinkinderen nu mee te nemen in de wondere wereld van de kruiden en bomen: ‘Kinderen hebben de gave van verwondering en ontdekking, maar je moet het wel stimuleren, zorgen dat ze het niet verliezen. Ze zijn ook zo ontvankelijk voor verhalen en informatie. Twee kleinkinderen zaten hier eens voor een kastje van solitaire bijen te kijken hoe ze in-en uitvlogen. Ze vonden het geweldig. Mijn oudste kleinzoon ging onlangs op zoek naar mossen op de bomen. En als mijn oudste kleindochter zich pijn heeft gedaan, vraagt ze: heb je daar geen kruid voor? Fantastisch! Daar word ik echt blij van.’

Ze hoopt meer kinderen duwtjes in de rug te kunnen geven, met aandacht voor kruiden en ook voor bijen en bomen. ‘In mijn tweede boek komen veel bomen aan bod, sterke en bijzondere bomen. Wat zou het mooi zijn als kinderen dan zeggen: ik wil ook een boom planten. Dan zitten we goed! Die liefde en belangstelling kunnen we hen zachtjes toeblazen. Misschien worden het dan wel volwassenen die bewuster omgaan met alles.
Voor kleine aandoeningen kunnen we heel vaak planten gebruiken en hoeven we niet naar medicijnen te grijpen. Pijnlijke plekken inwrijven met zelfgemaakte madeliefjeszalf, of duizendblad gebruiken om bloed te stelpen bijvoorbeeld. De natuur heeft ons zoveel te bieden voor onze gezondheid. De levenshouding om zelf dingen te maken van planten en kruiden, om zelf dingen te doen, die wil ik zo graag doorgeven. Met respect voor en in verbinding met de natuur. Dat lijkt me zo belangrijk in deze tijd, die ons toont dat we de natuur niet straffeloos kunnen uitbuiten. Ik hou graag het beeld voor ogen, dat volgens mij van de Noord-Amerikaanse indianen komt, dat we moeten denken aan de zeven generaties na ons, dat we nu zorg moeten dragen voor hun toekomst.’

Boeken voor kleinkinderen Leni, Raphael, Lias, Rosalie en alle kinderen na hen

Martines hoofd zit vol met verhalen voor haar kleinkinderen. Haar eerste boek ‘Leni’s kruidenboek’ verscheen in 2019. Een prachtig en met veel zorg geschreven en geïllustreerd (door Anne Ooms) verhaal- en doeboek. Een mooi prinsessenboek op maat van haar oudste kleindochter Leni, vol doetips en recepten en tips voor een kleine limonadetuin. Vol speelse zijsprongetjes die je uitnodigen te fantaseren, te ontdekken, verder te denken en vooral op ontdekking te gaan en te experimenteren.
Martine houdt er rekening mee dat alle ingrediënten makkelijk vindbaar zijn en de planten ook in een kleine stadstuin passen. Leni en haar moeder testten alle opdrachten en recepten uit.
Het boek nodigt kinderen en ouders uit om samen te lezen, te doen, te maken en te ontdekken. Ook ouders kunnen veel bijleren.

Gelukkig voor alle kinderen die zich niet zo’n prinses voelen, heeft Martine meer kleinkinderen en meer boeken in de maak. Raphaels boek zal er één voor ridders zijn, vol stoere kruiden en coole bomen, met tips voor een pizzatuintje en veel recepten. Het komt in het najaar 2020 uit. Later volgt het boek voor tekenaar Lias, dat hem zal uitnodigen de pracht van water- en duinplanten te gaan ontdekken en hiervoor het strand, waar hij niet van houdt, op te rennen. En het boek voor die zachtaardige en knuffelbare kleindochter Rosalie met gelijkaardige kruiden vervolledigt het kwartet.

Met Leni’s kruidenboek trekt Martine zo graag naar scholen en groepen kinderen. ‘In de klas van Leni ging ik uit het boek vertellen en maakten we samen met de kinderen geurzakjes. Ik toonde hen blaadjes van duizendblad en liet hen voelen. Toen ik weken later mijn kleinkinderen op school ging ophalen, sprak een kleine jongen me aan: Ik heb duizendblad bij ons op de oprit gevonden. Geweldig toch dat ze dat onthouden! En heerlijk om kinderen te prikkelen en te ervaren hoe ze je telkens weer verbazen.’



De liefde voor kruiden vertakt zich verder…

Martine maakt ook plannen voor een boek over kruiden voor paarden en honden, want eigenlijk begon haar herboristencarrière met kruidengebruik voor haar geliefde dieren. ‘Zij zijn de beste herboristen, de kruiden die ze nodig hebben, halen ze gewoon uit de wei. Door dieren te observeren hebben we heel veel geleerd over de medicinale kracht van kruiden.’

Honderden nieuwe herboristen heeft ze ondertussen opgeleid. Het mooiste compliment dat ze van hen krijgt is dat ze hen anders heeft leren kijken, dat ze hen geïnspireerd heeft. Ze daagt hen graag uit om zelf te ervaren en te experimenteren. Want de werking van kruiden leer je ook al doende, door ervaringen uit te wisselen met anderen en zelfs door je intuïtie. Dat oud-cursisten hun eigen weg vinden en hun kruidenkennis en liefde gaan combineren met andere kwaliteiten en interesses, geeft haar veel voldoening: een kruidentuinaanlegger, een wildplukspecialist, een botanische tekenaar, een kleuterjuf die kruidenpakketten uitwerkte, iemand die als herboriste in de palliatieve zorgen werkt, iemand die de kennis meeneemt in haar werk met mensen zonder papieren, mensen die haar opvolgen als docent, … Martine bezoekt met veel plezier hun nieuwe praktijken en wordt er ontzettend blij van.

Recept van Martine:
Verbena -apéro – een super lekker receptje

  • 200 ml water
  • 1 vaniilepeul
  • 200 gr rietsuiker
  • 20 gr verse citroenverbena ( Lippia citriodora )
  • sap van 2 citroenen en 1 sinaasappel 

Breng het water aan de kook met de vanille en de suiker, laat ze wat inkoken.
Doe de verbena in de stroop en laat een kwartiertje trekken.
Zeef de verbena uit de stroop, doe de citroen -sinaasappelsap bij de stroop en giet die in een fles.
De siroop is lekker met spuitwater of in een glas witte wijn.
Versier je glas met ijsblokje waarin een blaadje citroenverbena zit.Santé!


“Ik hou graag het beeld voor ogen, dat volgens mij van de Noord-Amerikaanse indianen komt, dat we moeten denken aan de zeven generaties na ons, dat we nu zorg moeten dragen voor hun toekomst.”


Uitwisselen en samenwerken

Martine voelt zich gezegend met een mooi netwerk van collega’s, kruidenkwekers en kruidendrogers. ‘Goed kweken en goed drogen is een kunst op zich. Bij kruidenkwekerijen vind je moederplanten van kruiden, met de oorspronkelijke inhoudsstoffen. Die zijn belangrijk voor medicinaal gebruik en verwerking. In tuincentra vind je meestal cultivars, planten die verder geselecteerd zijn op schoonheid.’  

Blijven ontdekken, uitwisselen en experimenteren, dat is Martine ten top! Nu werkt ze samen met een cursist aan een goed recept voor hondenshampoo en dat hebben haar honden geweten, oh wat roken ze vorige week naar patchoeli!
Met groepen cursisten trekt ze op uitstap. Overal waar ze komt, leert ze maar al te graag nieuwe planten en variaties kennen. Op reis in Canada, wisselde ze ervaringen uit met natural, traditional healers. ‘We gebruikten verrassend vaak dezelfde planten, voor dezelfde ziektebeelden. Leuk om mee te maken dat de tradities gelijklopend zijn. Dat die kennis toch op een of andere manier intuïtief in de mens zit.’
Die intuïtieve kennis, fascinatie en interesse wil Martine de komende jaren bij nog vele kinderen en volwassenen aanwakkeren, met haar boeken, doe-tips, workshops, lezingen en talrijke verhalen en voorbeelden. 
En hoe zat het nu met haar ontmoeting met een dokter in Zanzibar, de reality check die ze er ervaarde, en de zalf voor huidletsels die zij er maakte van kruidnagel en kaneel, die daar gewoon aan de bomen groeit? Dat vertelt Martine je zelf nog wel een keer…

Tekst: Gloed – Foto’s: Eyneakker


Eyneakker
Kruidenworkshops, lezingen en boeken

Martine Van Huffel
Heinestraat 23, 9970 Kaprijke
0475 97 20 98
info@eyneakker.be

Via de webshop van Eyneakker kan je Leni’s kruidenboek en een DIY-pakket voor madeliefjesolie en zalf bestellen. 
Het aanbod workshops en lezingen vind je op de website.


Lees ook: 
Ondernemersportret Bart bakt desembrood in een houtgestookte steenoven in Lembeke
Ondernemersportret Ellen uit Bassevelde helpt je op weg naar gezondheid en welzijn

Similar Posts