Een donkergrijze, winderige zondagmiddag lijkt in het verschiet voor Kaprijke. Door de Vrouwstraat waait er, naast de gekende landelijk-septische geur, echter nog een atypisch aroma. Een moutige geurigheid wervelt rond, Angär brouwt bier vandaag.
Een stel gepassioneerde brouwers en een hoop dorstige toeschouwers zijn getuige van Angär’s nieuwste telg, de Angär Blónde. Mathias en Ben leiden dit ambachtelijk proces in goede banen. Mathias Vanoverschelde, hoofdbrouwer bij Beerselect, kan alom gekende adelbrieven voorleggen zoals de Alier en Aldaar. Deze twee bieren zijn slechts het topje van de heuse bierberg. Geen Alier zonder Aldaar, vandaag ook geen Mathias zonder Ben.
Ben Caussyn, enthousiast hobbybrouwer en nog enthousiaster biersommelier, schenkt de wereld naast erfelijk materiaal een gelijknamig bier, namelijk Gaston. Dit duo werkt al een tweetal jaar samen en vormt nu een veelbelovend trio met Angär.

Zoals bij de meeste ambachten, is ervaring een meerwaarde.   Dit biedt een ruime waaier aan complexiteit, gestuurd met een feilloze beheersing. Ons blond streekproduct is gedoemd … om lekker te smaken.

Tussen een rondje kennismaken en effectief een rondje geven, zit heus wat tijd. Zonder al te veel treuzelen, blijven we niet bij de pakken mout zitten en starten we met malen. Een plotse industrialisering van deze fase zorgt alvast voor menig tijdwinst, voorlopig nog niet gepatenteerd.
Na dit knap motorisch staaltje malen, is het ‘maischen’ geblazen. Maischen, in de iets mindere volksmond ook wel het verwarmen van de mout met water genoemd, gebeurt aan de hand van een ‘maisch-schema’. Een schema met temperatuur en tijd, immens belangrijke pijlers die in een latere fase de hoeveelheid alcohol alsook het soort bier bepalen. Met een refractometer hebben we een correcte weergave van het suikergehalte. Het doet er ons tevens uitzien als een stelletje stoere kapiteinen die de bier-horizon verkennen met een sextant.

Een volgende stap is het kaf van het koren scheiden, in dit geval de draf van de wort. Dit door een natuurlijke filtering. Draf, een restproduct met weliswaar een hoog, lokaal getint hergebruik-gehalte. Dit product krijgt enerzijds nog een tweede leven in gerenommeerde BAAB-creaties, anderzijds eindigt het als veevoeder voor een allesverslindend lokaal varken.
Wort, het meer belangrijke residu, wordt na filtering wederom opgewarmd. In dit proces werken onze twee brouwers specifiek naar de smaak toe. Zoals het elk iconisch gebrouwen bier betaamt, is er weliswaar een geheim ingrediënt. Het is heus geen staatsgeheim dat mout, hop en gist hier al deel van uitmaken. De waaier aan al dan niet geheime ingrediënten is echter enorm, denk maar aan ahornsiroop, oploskoffie of zelf houten chips.
“Brouwen, is vooral wachten.” Een stelling van Ben die we alleen maar kunnen beamen. Gelukkig is deze brouw-zondag sociaal saison-getint, van eenzame brouwers is hier namelijk geen sprake. Destijds betaalde men bij het brouwen van een saison de Henegouwse boeren in bier en geld. Vandaag is dit eveneens in bier, maar dan in Kaprijke en met een ervaring van goudwaarde.
Na het koken, volgt logischerwijs het koelen. De wort gaat in de gisttank waar we logischerwijs gist toevoegen. De gisttank zelf heeft een farmaceutisch verleden, mits wat geluk, kan onze Angär Blónde (hoofd)pijnstillend werken). Het bier gaat nu twee weken gisten, suikers worden omgezet in alcohol en CO². Vervolgens bottelen we het bier en gist dit nogmaals twee weken.
Nadat het in de Vrouwstraat iets meer dan een maand naar bier ruikt, kunnen we de Angär Blónde presenteren. Een kruidige Kaprijkse combinatie zal binnenkort menig bierdrinkend volk bekoren. Iets zo lokaal en origineel ga je niet snel onder de kerstboom of in het keelgat vinden.

Similar Posts